Kavala Yunanistan’ın Makedonya sınırına yakın olan bir deniz kentidir. Dedeağaç gezimizden sonra daha ileriye giderek Kavala’ya geçip hem leziz kurabiyelerinden yedik hem de kalesine bir tırmanış düzenledik. Kurabiyesi ve paşalarıyla ünlü bu şehri gezip görmek, şehir merkezinde bulunan türkülere konu olmuş Drama ve Atamızın memleketi olan Selanik tabelalarını görmek de gerçekten güzel bir deneyimdi. Biz Drama’ya gitmedik artık sadece kalıntılardan ibaret olduğu için fakat şu bilgiyi de eklemek gerekirse türkülerde geçen Drama köprüsü senelerce adında köprü kelimesi geçtiği için bulunamamış. Çünkü aslında orası bir su kemeriymiş, su bitince köprü gibi gözüktüğü için ismi Drama köprüsü olarak kalmış.
Kavala Gezilecek Yerler
Kavala Su Kemeri
Şehre girdiğinizde sizi ilk olarak Su Kemeri karşılıyor. Öncelikle Kavala Dedeağaçtan daha farklı bir şehir. Dağ eteği üzerine kurulmuş ve yokuşu çok var eski bir yerleşim yeri olduğu belli. Sokakları dar, araba parkı için yer bulmak zor. Fakat su kemeri manzarasını görünce insanın içini kimler gelmiş geçmiş buradan dedirtiyor.
Kavala Kalesi – Panagia (Old Town)
Kavala Kalesi eski şehrin orada bulunuyor. Kaleye ulaşmak için eski şehrin güzel renkli evlerinden ve arnavut kaldırımlardan geçmeniz gerekmekte. Burada güzel hediyelikçiler de var (birinden küçük Sparta miğferi figürü aldık dükkan sahibi sevimliydi bize kurabiye ikram edip birkaç Türkçe kelime söyledi). Biz kaleye doğru önce gece bir yürüyüş gerçekleştirdik fakat kapıları kapalı olduğundan giremedik ertesi günü tekrar geldik ve içini gezdik. Müze olduğu için ücretli giriş yapılıyor. Genel giriş 4,5 Euro. Kaleyi Bizanslılar yapmış ve 15. yydan kalmaymış.
Kavalalı Mehmet Ali Paşa’nın Evi
Evet geldik Osmanlı tarihinde II. Mahmut’un zamanında çok uğraştığı Kavalalı Mehmet Ali Paşa’nın evine. Kavalalı Mehmet Ali Paşa Kavala’da Müslüman bir ailenin çocuğuymuş fakat zamanla kendisi Mısır’ın valisi olmuş. Fakat bu kadarı ona yetmemiş ve zamanında Mora İsyanını bastırması karşılığında Osmanlı’dan Suriye’yi istemiş. Bir paşa olmasına rağmen padişaha başkaldıracak kadar güçlenmiş olan Mehmet Ali II. Mahmut’un Suriye’yi ona vermemesi karşılığında oğlu İbrahim’in komutasındaki orduyu İstanbul’a II. Mahmut’a karşı sürmüş ve oğlu Torosları geçerek toprakları ala ala Konya’ya, Kütahya’ya kadar gelmiş. Tabi II. Mahmut bu durumdan hoşnut olmamış ve “Denize düşen yılana sarılır.” diyerek Rusya’dan yardım istemiş. Osmanlı Kavalalının isyanıyla uğraşırken Yunanlar bu fırsattan istifade edip Osmanlı’ya karşı bağımsızlığını kazanmış. Bu nedenle Yunanlar paşayı seviyorlar ve evinin önüne ata binmiş bir büstünü bile yaptırmışlar. Biz artık müze olan evi benzer tarz Osmanlı evlerini daha önce gezdiğimiz için gezmedik. Giriş ücretli.
Saint Nickolas Church
Kanuni’nin veziri Pargalı İbrahim’in yaptırdığı camii. İbrahim Paşa Cami olarak da geçiyor. Günümüzde kilise olarak kullanılıyor. Kavala Old Town’ın yokuşuna çıkmadan bu kiliseyi görüyorsunuz çünkü merkezde bulunuyor. Kubbesiyle camiiyi hac işaretliyle kiliseyi andırıyor. Bir zamanlar şehrin merkez camisiymiş.
Kavala Feneri
Kavala İmarethanesini geçince güzel old town sokaklarından Kavala Fenerine ulaşıyorsunuz. Deniz manzarasını izlemek için şahane bir yer.
Halil Bey Cami
Medresenin de bulunduğu Halil Bey Cami adını Evliya Çelebi’nin Seyehatnamesinde de geçirtmiş. Şuan renkli bir bina. 16. yy’dan kalmış. Kendinizi Old Town’ın sokaklarında gezerken bulduğunuzda eninde sonunda karşınıza çıkacak bir Osmanlı’nın Balkanlardaki yapısı.
Kavala İmarethanesi
İmarethane günümüzde artık otel olarak kullanılıyormuş. Sadece belirli gün ve saatlerde otel görevlisi belirli bir ücret mukabilinde sizi bu eski Osmanlı yapısında gezdiriyor ve rehberlik ediyor. Biz sadece dışardan gördük. Muhammed Ali Paşa tarafından yaptırılmış ve medrese olarak kullanılmış. Bu yer sizi old town’ın girişinde karşılıyor.
Kavala’da kalınacak yerler
Biz Kavala’da 1 gece 2 gün geçirmiş olduk ve burayı gezerken de şehre gelmeden önce gördüğümüz bir kamp alanında kaldık. Kavala merkeze biraz uzaktı açıkçası ve çok sivrisinek vardı. Fakat gecelik fiyatı uygundu, duşunda sıcak su vardı ve karavanıyla gelen bir sürü insan vardı. Yunanistan’da kamp yapacaksanız tavsiyem mutlaka sinek ilacı almanız 😀
Kavala’da yemek yerleri
Açıkçası Kavala gezmek için küçük bir yer ve 2 günde rahatlıkla her yeri gezebilirsiniz. Bu nedenle biz sadece bir kere sokak lezzeti olan gyros yedik. 2 gyro ve 2 bira için 10,70 euro ödedik (Savvas Best Gyros). Gyros lezzetliydi. Daha sonra kahvelerimizi içip sahilde turladık. Kavala bizce Avrupa’ya göre ucuz. Kahvaltı için de yine bir pastaneden (Wake n Bake) take away kahve ve 2 sandviç aldık oldukça lezzetliydi. Kavala kurabiyesi için (500 gr) 8 euro ödedik. Kahvaltı için Kavalada 2 kişi ortalama 3-4 euro kahvelere 6 euro da sandviçe verirsiniz. ΧΑΣΟΥΛΑΚΗ ΜΠΛΕΚΟΥ isimli yerden dondurma yedik (orjinal adlarını bulup yazmaya çalışıyorum) ve dondurması Makri’den yediğimizden bile büyük ve lezzetliydi !