Güney Yunanistan gezimizin son rotası olan Selanik’e geldik. Şehrin adı İskenderin üvey kız kardeşi Thessaloniki’den gelme. Büyük İskender vefat ettikten sonra eniştesi tahtta hak iddia etmiş ve bu şehre de karısının adını vermiş. Tabi ki buraya geliş amacımız Atamızın evini görmekti ! Biz Selanik’e Kavala’dan çıktıktan sonra akşama doğru vardık. Eşyalarımızı Bookingden tuttuğumuz aparta bıraktıktan sonra şehri turlamaya başladık.

Selanik Gezilecek Yerler

Atatürk Müze Evi

Biz Selanik’e geldiğimiz ertesi sabah hemen Atamızın evini gezdik. Atanın doğduğu evi Yunanistan bağımsız olduktan sonra bir Yunan aile satın almış fakat daha sonra Türkiye-Yunanistan ilişkilerini güçlendirmek için önce cumhuriyetin 10. yılında evin önüne Atatürk’ün evi olduğuna dair plaka Yunanistan tarafından konulmuş. Daha sonra 1937 yılında Türkiye konsolosluğuna bırakılmış ve ev yenilenip müzeye çevrilmiş ve konsolosluğa devredilmiş.

Evin girişi şuan bahçeden sağlanıyor. Bahçede bulunan ağacı Atatürk’ün babası Ali Rıza Efendi dikmiş ve Ata ağacın altında oynarmış. Atatürk’ün hayatını anlatan yazılar, I. Dünya Savaşı ve Kurtuluş Savaşı hakkında bilgiler, Ata’nın kişisel eşyaları ve İdadi’de aldığı karneler sergileniyor.

Aristotelous Meydanı

Bu meydan Selanik’in ana meydanı ve etrafında çeşitli kafeler, barlar var. Fransız bir mimar tarafından tasarlanmış. Meydan sahile yakın ve burada bir barda oturup şarap veya kokteylinizi içip şehrin tadını çıkartabilirsiniz. Selanik geziniz eninde sonunda sizi bu meydana götürecek ve eski güzel yapılarla karşılaşacaksınız.

Alexander the Great heykeli

Aristotelous Meydanına yakın bu heykel adeta Büyük İskender’in heybetini anlatmak için yapılmış (her ne kadar kayıtlara göre kendisi kısa boylu bir imparator olsa da). Büyük İskender tarihte sevdiğim liderlerden biridir. Sen kalk taa Makedonya’dan Hindistan’a git fethet her yeri Helenistik dönemi başlat Babil’de genç yaşta öl. Olacak iş değil. Heykel’de adeta İskender atını Babil’e dürmek için şahlandırmış. Iron Maiden’ın Alexander the Great 356-323 B.C. şarkısı eşliğinde buraya heykeli görmeye geldik. İkinci amacımız da buydu.

Selanik Beyaz Kulesi

Selanik’te sahile yakın olarak Kanunu Sultan Süleyman tarafından inşaa edilmiş kule 6 katlı. Günümüzde müze olarak kullanılıyor ve her katında kuleyle ilgili tarihi bilgi bulunuyor. Kuleyi Yunanlar bağımsız olunca beyaza boyamışlar ve ismi buradan gelmiş. En tepesinden deniz manzarasını izlemek şahane. Giriş 5 euroydu fakat Beyaz Kule, Bizans müzesi, Rotunda, Arkeoloji müzesini içeren kombo bileti alırsanız 15 euroya hepsini gezebiliyorsunuz.

Galerius Kemeri ve Yorgo Rotundası (Kamara Meydanı)

M.S. 4. yy yapılmış bu yapının asıl yapılış nedeni bilinmiyormuş. Kral Galerius tarafından yaptırılmış. İnanışa göre Zeus’a adamak için tapınak olarak yaptırmış, fakat daha sonra inanışlar değiştikçe eklemeler yapılarak kiliseye en sonunda da Osmanlı döneminde camiye çevrilmiş. Görür görmez eski yaşlı bir yapı olduğunu anlıyorsunuz. Biz gezerken hala araştırmalara, kazımalara devam ediliyordu. Kemer de tıpkı Rotunda gibi Kral Galerius tarafından yaptırılmış ve erken dönem Roma mimarisi olduğundan dolayı UNESCO tarafından korunmaya alınmış.

Ayasofya

İstanbul’daki Ayasofyaya benzetilerek yapılan bu kilise şehrin eski yapılarından biriymiş ve 7. yyda inşaa edilmiş.

Aya Dimitri Kilisesi

Erken Hristiyanlık dönemine ait olan ve şehrin koruyucusunun ismi verilmiş olan bu kilise cidden görkemli ve büyük. Her kilise gibi kaderi Osmanlı zamanında camiye çevrilmek olmuş.

Selanik Upper Town (Ano Poli)

Burası Selanik’in eski şehri. Açıkçası ben yeni şehri Mecidiyeköy’e çok benzettim, burası ise yeni şehrin daha yukarısında yer alan eski Osmanlı renkli evlerinin bulunduğu bir mahalle. Biz biraz zorlandık buraya giderken çünkü haritada işaretli yer doğru değildi. Osmanlı zamanında Yedikule ismi verilen surlar da buraya yakın.

Heptapyrgion (Yedikule)

Maalesef kulelerin bulunduğu alana pek bakılmamış. Yıkık duruyor ve kirli bir alandı. Yine de şehrin tepeden manzarasını izlemek için mükemmel bir konumda. Kuleler Bizans’tan kalmaymış.

Ote Tower

Bu Kule’de biz son günümüzü geçirdik ve Beyaz Kule’yi gezdikten sonra sangria içmeye bu turistik kuleye çıktık. Yiyecek-içeceklerin fiyatı bir tık yüksekti çünkü turistik bir alan. Bence kulenin mimarisi şehrin tarihi dokusuna uymuyordu çünkü modern kalıyor. Restoran kısmında nereye oturursanız oturun denizi görebileceksiniz çünkü kulenin tepesi 360 derece dönüyor.

Selanik Arkeoloji Müzesi

Biz elimizde kombine bilet varken tabiki Arkeoloji müzesini de gezdik. Müzede Antik Yunan Roma eserleri ve İskender büstleri yer alıyor. İskender döneminden kalma bozuk paralar, çeşitli heykeller, antik Yunandan kalma evlerin mozaik tabanları, mezarlıklar, Eros-Afrodit işlemeli kapkacaklar sergileniyor.  Vergina arkeolojik alanından getirilmiş eşyalar sergileniyor.

Bizans Kültürü Müzesi

Bizans Müzesinde ise Arkeoloji müzesinden farklı olarak Hristiyanlık sonrası Bizans mimarisi ve tarihi sergileniyor. Çeşitli cennet-cehennem çizimleri, erken Hristiyanlık dönemi eserleri, Hz. İbrahim’in oğlunu kurban edişi ve kurbanın inişini gösteren eserler, çizimler (ki biz kurban bayramında gittiğimiz için baya manidar oldu) bu müzede sergileniyor.

Diğer Gezilecek Yerler

Selanik Roma Agorası, Bey Hamamı (biz gittiğimizde restorasyon gibi inşaat vardı hamam tam bir Osmanlı mimarisi etrafında eski Osmanlı çarşısı yani bedesten yer alıyor), Vlatadon Manastırı. İsterseniz kordondan başlayan ve 40-50 dk süren ücretsiz korsan gemisi seyahatlerine katılabilirsiniz. Fakat ücretsiz de olsa bir şey içmek zorunlu ve ortalama biralar market veya diğer mekanlardan pahalı (6-7 euro).

Selanik’te Yiyecek-İçecek kalacak yer

Kahvaltı: Albeta, sahile yakın 2 adet şubesi var birinde daha çok çeşit var. Çikolata şelalesi falan var isterseniz kruvasanızı batırabiliyorsunuz. Tavsiye ederim sandviç ve kruvasanları baya lezzetli fiyatları da makul. Biz kahvaltımızı hep burdan yaptık. 2 filtre kahve, 3 çeşit kruvasana 15 euro ödedik. Çeşitli kruvasanları mevcut.

Öğle-Akşam Yemeği: Fagaki… Hamburgerleri mükemmel. Çalışan nazik. Ne yiyelim diye ararken haritalardan bulduğumuz yer. Çalışan beyefendinin İngilizcesi çok iyiydi. Öğlen yemeği olarak geleneksel Yunan yemeği yapıyorlarmış gece de sadece hamburger yapıyorlar. Kendilerine özel sosları var. Tavsiye ederim.

Fargali: Buraya öğle yemeği için gittik esnaf lokantası gibi bir yer. Temiz ve düzenli bir yerdi. Ben makarna ve tavuk yemiştim, ortaya tarator geldi eşimde soslu pork yedi. Onun yemeği daha lezzetliydi. 21,5 euro ödedik. Fiyatları makuldü.

Kahve-Bar mekanları: Ote tower’da sangria içtik yanına çerez, mini şarap tabağı ve suyu ikram olarak veriyorlar. Çalışanlar nazik. 2 sangriaya 16 euro ödedik.

Selanik’te Kalınacak Yerler

Biz Selanik’te V1 Boutique Homes Nilie Hospitality diye bir apartta günlüğü 20 euroya 2 gece kaldık. Merkezi bir konumdaydı ve yakınında marketler vardı. Selanik büyük bir şehir ve açıkçası pek güvensiz hissetmedik ama göçmenlerin de olduğu bir şehir. Adalar da ve Kavala’da bu kadar göçmen görmemiştim. Selanik bence bir Avrupa şehrine göre ucuz. Aynı zamanda eski Osmanlı evlerinde tarihle içiçe bir ortamda kalmak istiyorsanız Ano Poli’de kalabilirsiniz.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *