Tam yılbaşından önce Hamburg’a giderek Avrupa’daki Christmas marketleri, sıcak şarapları, yılbaşı süslerini, renkli noel babaları görmüş olduk. İndiğimizde kar yağmıştı ve biraz tutmuştu. Hamburg’un soğuğu cidden soğukmuş kışın gelecekseniz atkı, şapka, eldiven, kazak ne varsa giyin de gelin 🙂

Ayrıca Hamburg yürüyerek gezilebilecek bir şehir değil. Yani elbette yürürsünüz ama St Pauli’den mesela Rathaus’a yürüyemezsiniz. Toplu taşıma kullanmak zorundasınız. Bunun için günlük geçerli kombine biletler alabilirsiniz. Ayrıca Hamburg havalimanına da metroyla ulaşmak mümkün. Biz 3 günlük 2 kişi ulaşımlarda geçerli karta 40,20 euro verdik. Metro girişlerinde görevlilere sorarak kombine ulaşım biletlerinden alabilirsiniz.

Hamburg Gezilecek Yerler

Reeperbahn & St. Pauli

Reeperbahn Hamburg’un en ilginç yerlerinden. Çünkü burada gece kulüpleri dolu ! Her yerde sex shoplar, diskolar, barlar var bu sokakta. St. Pauli’de kurulu olan Christmas market bile farklıydı gerçekten. +18 şekilde resmedilmiş biraz açık noel baba süsleri vardı 😀 Geceleri özellikle gece kulüpleri açıldığı zaman daha kalabalık oluyormuş ve insanlar sabahlıyorlarmış. Ayrıca buradaki barlarda Beatles grubu ünlenmeden önce çok konser verdiği için Beatles adına grubun üyelerinin figürlerini de yapıp yeri Beatlesplatz olarak adlandırmışlar. St. Pauli’ye metroyla (Ubahn-U3) ulaşmak mümkün.

Beatlesplatz

St. Pauli kulüplerin olduğu sokak

Altstadt&Cityhall

Hamburg belediye binasının (Rathaus) bulunduğu Old town bölgesi. 1897’de belediye binası yapılmış ve meydanın adı da buradan geliyor. Binanın gotik tarzı fotoğrafını çekmeye değerdi. U1 ve U3 ile Rathaus’a ulaşmak kolay. Hem meydanda hem de nehrin orada Christmas marketler vardı bol bol gezebildik.

St Nicholas Church

St Nichola Kilisesi 2. Dünya savaşında yıkılan bir kilise. Gotik yapısıyla gerçekten ilgi çekici. Kulesinin tepesine çıkılıyor fakat onun yerine Elbhilharmonie’ye çıkabilirsiniz. Kilise artık anıt olarak kalmış, çoğu yeri yıkılmış.

Deichstrasse-Nikolaifleet Kanalı

Bu sokak Cityhall’a yakın ve Hamburg’un Hollandavari yapılarının bulunduğu yer. Çokça güzel fotoğraf çekilebilirsiniz.

Hafencity-Speicherstadt

Hafencity bölgesinde Miniatur Wonderland, Speicherstadtmuseum, Maritime Museum’un olduğu bölge. Bu bölge UNESCO dünya mirasına girmiş. Çevreyi mutlaka gezip fotoğraflamalısınız. Burası aynı zamanda dünyanın en büyük deposunun olduğu yer.

Elbhilharmonie

Elbhilharmonie binası aslında bir konser salonu fakat terasına ücretsiz bilet alınarak çıkılabiliyor ve mükemmel bir şehir manzarası ve Elbe nehrini izleyebiliyorsunuz.

Chilehaus

Karada gemiyi andıracak şekilde dizayn edilmiş bir bina. UNESCO dünya mirası korumasında ve Hitler’in destekçisi tarafından tasarlanmış…

Fischmarkt

Fischmarkt’da cumartesi gece sabahlar olmasın yaptıktan sonra dıptıs dıptıs pazar sabahlamak buranın geleneğiymiş ve biz tabiki çok erken kalkamadık. Biz sadece atıştırmalar yapmak için gittik ve Hamburg’un pazarını da görmüş olduk 😀

Alter Elbtunnel

Nehrin iki yakasını bağlayan Elbe Tüneli 1911 yılında yapılmış. Ücretsiz bir şekilde yaya olarak veya bisikletle geçiş yapabiliyorsunuz. 1. Dünya savaşı filmlerini andıran bir yapısı var.

Portuguese Quarter

Hamburg’da bulunan Portekiz mahallesinde bazı binalar gerçekten Portekiz’deymiş gibi hissettiriyor. Buradaki restoranlarda Portekiz yemekleri de yiyebilirsiniz veya Milch kahvede tatlı yiyip kahvenizi yudumlayabilir soğuktan korunabilirsiniz.

St. Michael’s Church

St. Michael Kilisesi bir Protestan, Luteryen kilisesi kilisesi ve tepesine bağış yaparsanız çıkabiliyorsunuz. Diğer kiliselere göre dolayısıyla farklı bir yapısı var.

Hamburg’da yiyecek içecek:

Bir kere Noel zamanı gelecekseniz Noel pazarlarında sıcak şaraplarından içmelisiniz. İnsanlar dışarda soğukta Noel pazarlarında sıcak şarap içerek sosyalleşiyorlardı.

Hamburg’a gelip hamburger yemeden olmazdı dolayısıyla Hamburg’un ünlü Otto’s Burger’da hamburger yedik 🙂 Gerçekten lezzetliydi ama Selanik’de yediğimiz hamburgerin üzerine geçemedi..

İki hamburger, patates ve seçtiğimiz biralarla 35,5 euro ödedik.

Milch Coffee’de 1 Gingerbread 1 Flat white 2 tatlı 11 euro tuttu. Kahveleri lezzetliydi ve şirin bir mekandı.

Nord coffee Nikolaifleet’e yakın bir kahveci. Hint çaylı kahve ve Flat white 9 euro 20cent. Çaylı kahve içmeyin 😀

Son olarak en beğendiğim kahveci Playground Coffeeydi. 2 kahve 8.20 euro tuttu.

Ayrıca bar olarak Zoe II Sofabar’ı tercih edebilirsiniz. Ortam güzel içeceklerinizi robot getiriyor 🙂

Hamburg’da nerede kalınır?

Açıkçası biz tam yılbaşından önce gittiğimiz için kalacak yerlerin fiyatları fazlaydı normalin 2 katına fiyat biçmişlerdi. Hamburg’da gezmek için metroyu eninde sonunda kullanmanız gerekecek. İlla merkezi bir yerde kalacağım derseniz Altstadt bölgesinde kalabilirsiniz. Ayrıca Hamburg kuzey Almanya’da olduğu için ulaşım ve konaklama çok da ucuz değil. Ulaşım içinse S ve U Bahn olmak üzere 2 tip metroları bulunuyor ayrıntılı bilgiyi metro duraklarındaki merkezlerinden edinebilirsiniz. Havalimanından şehreyse S-Bahn-S1 hattı var.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *