Ohri, Kuzey Makedonya’nın güneybatısında, Ohrid Gölü kıyısında yer alan tarihi ve turistik bir şehir. Hem doğal güzellikleri hem de kültürel mirasıyla ünlü olan Ohrid, hem gölüyle hem de şehriyle sırasıyla 1979 ve 1980 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer almaktaymış.
Ohrid Gezilecek Yerler
Ohrid Gölü Çevresi
Kuzey Makedonya’nın güneybatısında ve Arnavutluk’un doğusunda yer alan bu gölün çoğu sınırı Kuzey Makedonya’ya ait ve Balkanlar’ın en eski ve en derin göllerinden biri. Hem doğal güzellikleri hem de biyolojik çeşitliliğiyle ünlü. Ortalama derinliği 155 metre, en derin noktası ise 289 metreymiş (Malta’dan büyükmüş :D). 2 ila 5 milyon yaşında olduğu tahmin edilen bu gölü yağmur suları değil, yeraltı kaynakları ve akarsular beslediği için kendi kendini yenileyebilme özelliği varmış (fakat yine de çöpler…). Ohrid gölünün etrafında yürüyüş yapabilir, bisiklet kiralayıp bisiklet sürebilir, tekne gezisine çıkabilir, göle ait olan alabalığın tadına bakabilirsiniz (biraz pahalı olsa da… Dikkat edin çiftlik değil göl balığı olsun!). Tekne gezisi yapmaksa kişi başı 10-15 euro civarı.
Çar Samuel Kalesi
Birinci Bulgar İmparatorluğu’nun hükümdarı Çar Samuel tarafından 10. yyda inşa ettirildiği sanılan kalenin son zamanlarda ki kazılara göre aslında İskender’in babası II. Philip tarafından muhtemelen M.Ö 4. Yüzyılda eski bir surun üzerine inşa ettiği ortaya çıkmış dolayısıyla sanılandan daha eski bir kaleymiş. Daha sonra Osmanlı tarafından pek çok değişikliğe uğramış ve pek iz kalmamış. Yine de kaleden şehir, göl ve dağların manzarası efsane gözüküyor. Giriş 15:30’da son ve kişi başı 300 dinar.

Antik Tiyatro
M.Ö. 2-3 yy arasında Hellenistik tarzda yapılan bu tiyatro ücretsiz olarak ziyarete açık ve tatil mevsimlerinde hala kullanımda. Hellenistik dönemde tiyatrolar, şiir gösterileri için kullanılan bu tiyatro daha sonra Bizanslılar tarafından değiştirilerek Gladyatör savaşları için kullanılmış.

Aziz Clement Basilicası
Aziz Clement, 9. yüzyılda yaşamış ve Slav alfabesinin geliştirilmesinde önemli rol oynamış bir din adamıymış. Zaten Ohrid aynı zamanda Kiril alfabesinin doğduğu yer olarak kabul edilmekteymiş. Aziz Clement tarafından inşa ettirilen bu kilise, Ohri’nin en eski ve en önemli dini yapılarından biriymiş ve içinde Aziz Clement’in mezarı yer almaktaymış. Bizanslılar için de önemli bir dini yapıymış. Osmanlı döneminde camii olarak kullanılmış. Giriş ücretli ve 150 dinar.

Aziz Yuhanna Kilisesi
Slav kültürünün ve Ortodoks Hristiyanlığının önemli merkezlerinden birisi olduğu için şehirde kilise çok ve şüphesiz ki en güzel manzaralara sahip kiliselerden biri Yuhanna Kilisesi. Kaneo’da bulunan bu kilise Bizans mimarisine sahip 13. yyda yapılmış bir Makedon-Ortodoks Kilisesi.

Kaneo Sahili
Kiliseyi gördükten sonra sahile inebilir ve bol bol fotoğraf çekilebilirsiniz, yazın göle girebilirsiniz.

Aziz Sofya Kilisesi
Tiyatroya yakın olan bu kilise 11. yy’da Bizans tarafından inşaa ettirilmiş ve önemli bir dini merkez olmuş. Osmanlı döneminde camii olarak kullanılmış. Ziyarete açık.