Alexandrapouli ya da Dedeağaç, Yunanistan’da Evros ilinde bir liman kentidir. İpsala’dan çıkışta sizi ilk önce Dedeağaç karşılar. Hafta sonu kaçamağı yapmak için bile idealdir. Biz de kurban bayramı tatili uzun olduğundan dolayı hazır vizemiz de varken bu kenti gezmeye gittik.

Dedeağaç Gezilecek Yerler

Dimokratias Caddesi

Şehrin merkezinde çeşit çeşit kafelerin olduğu, alışveriş yapılacak mağazaların olduğu cadde. Biz caddede yürüyüşe çıktık, kahvaltı edip kahve içmeye uğradık. Uzun, geniş bir cadde. Biz caddede bulunan Αρτος adlı mekanda önce bir kahvaltı ettik. Çalışanları nazikti, mekan 83 yorumda 5 puan almıştı, bir dürüm sandviç bir etli normal sandviçe ve 2 meyve suyuna 9.7€ ödedik. Daha sonra kamp alanına gidip (2 gece belediyeye ait Alexandrapouli Camping Site’da kaldık. 2 gece 2 kişi araba dahil 52€ ödedik, çadır kendimize aitti. Denizi güzel, temiz ve sıcaktı. Kamp alanında size ayrılmış bölümde kalıyorsunuz ve kampa yakın taverna ve market bulunuyor.) üstümüzü değiştirip hava kötü olduğundan dolayı cadde de yürüyüşe çıktık. Kamp alanı caddeye yakın olduğu için yürümeyi tercih ettik. Önce Deniz Fenerine uğradık. Daha sonra Salgamis pastanesinde kahve içtik. 2 kahve 2 cookieye 4.30€ ödedik. Açıkçası caddede yapılacak pek bir şey yok sadece yürüyüş yapılıp markete gidilebilir. Tatlı mekanlarda kahve içilip sohbet edilebilir.

Akşama doğru Λούκουλος isimli mekanda yemek yedik (Yunanca isimleri bulmak gerçekten çok zor). Büyük porsiyon balık, ahtapod kızartması, souvlaki, Greek Salad, Barbayanni, su ve ekmeğe 56,90 euro ödedik.

Deniz Feneri

Deniz Feneri Dedeağaç’ın sembolü. Etrafında akşam yemeği yiyebileceğiniz bir sürü mekan var. Deniz feneri ve fışkiyenin orada bir sürü fotoğraf çekilebilirsiniz ve Demokrasi caddesine doğru yürüyüş yapabilirsiniz.

Makri Köyü

Makri Köyü Dedeağaç’a bağlı Ege denizine kıyısı olan bir köy. Balkan Savaşları sırasında Bulgarların işgaline uğrasa da sonunda Yunanistan’a katılmış. Köye giderken çeşitli plajlardan geçiyorsunuz isterseniz birinde ara verip serinleyebilirsiniz! Köyün içinde Arkeolojik alan tabelaları görünce oraya da gitmeye karar verdik ve Mesimvria Antik Kent, Arkeolojik Alanı‘na vardık. Fakat alan kapalıydı sadece 8:30-15:00 arası açıkmış. Ayrıca pek bir yapı kalmamıştı. Denize yakın bir antik kent alanı, deniz yoluyla mallar satılıyormuş. Yürüyüş yapmak için gelinebilir. Köyde bir ara verdik ve köydeki dondurmacıdan dondurma yedik. Dondurma porsiyonları da tıpkı mezeler gibi çok!

Vistonida Gölü ve Tabiat Parkı

Vistonida Gölü Yunanistan’ın en büyük gölüymüş. Fakat gitmesi çok çetrefilli ve etrafta çok sivrisinek vardı. Tabiat parkını da içine alan bu alanda kilise de bulunuyor, gölün etrafı çok sayıda kuş ve balık türü içerdiğinden tabiat parkı olarak adlandırılmış. Gidip görülebilir fakat arabanızı tarım alanlarından, tarlalardan sürmek istiyorsanız 😀

Dedeağaç Ekstra Gezilecek Yerler

Bu alanlar İpsana sınır kapısına yakın olduğu için biz gezemedik. Fakat gezmek isterseniz Dadia Ormanları Dedeağaçta bulunan başka bir doğal güzellikmiş.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *