Sakız adası ve Kuzey Yunanistan gezimizden sonra baktık bu böyle olmayacak Yunanlar sıcak kanlı yemekleri güzel Türkiye gibi nereyi kazsan bir şey çıkıyor dedik buraya kadar gelmişken Atina’yı da görmeden olmaz. Ama ne yazık ki bayram tatilinin de sonuna doğru geldiğimizden mecburen gittik Atina için kasım ayına uçak bileti aldık. Hem sıcakta antik kent gezmeyiz diye düşündük hem de Yunanistan’da kışın müzelere giriş indirimli oluyor! Ayrıca Atina’da merkezi bir yerde kalırsanız her yere yürüyerek ulaşabilirsiniz.

Atina’da Gezilecek Yerler

Akropolis ve Partenon Tapınağı

Atina diyince akla ilk gelen yapı Atina Akropolisidir tabiki. Akropolis normalde Yunancada yüksekte, tepelikte bulunan şehir demek. Atina Akropolisi de Atina’nın tepe noktasında bulunuyor ve içinde bir sürü yapı bulunduruyor [Partenon Tapınağı, Nike Tapınağı, Erektheion, Herodes Atticus Tiyatrosu (Akropolis inşa edildikten çok sonra Romalı bir senatör inşa edilmiş ve hala kullanılıyor), bugün yıkılmış olan Dionysos Tiyatrosu], ve Propylon yani ana girişi kapsıyor. Akropolisin çoğu hala ayakta dursa da Perslerle savaşlarında yıkılmış yerleri olduğundan restorasyon çalışmaları devam ediyor ve tapınaklara çok yaklaşamıyorsunuz engeller koymuşlar sadece uzaktan bakabiliyorsunuz. Akropolise giriş aşırı kalabalık olabiliyor biz kasımda gittiğimiz halde kalabalıktı ve saatlere bölerek insanları alıyorlardı. Akropolis için en az 2 saatinizi ayırmanızı tavsiye ederim. Buradan çıkartılan antik heykeller ise Akropolis Müzesinde sergileniyor. Akropolise giriş normalde kişi başı 20 euro, eğer kombine bilet alırsanız 30 euro ödüyorsunuz ve birkaç müze daha (Kombine bilete dahil yerler: Roma Agorası, Antik Agora, Hadrianın Kütüphanesi, Olympieion, Kerameikos, Lykeion) gezebiliyorsunuz. (Kasım 2023 için). Ama Yunanistan’da müzeler sonbahar dönemine girdiğinde her ayın ilk pazarı Akropolis müzesi dışında bütün müzeler bedava. Tabi bütün müzeleri bir günde gezebileceğinizi zannetmiyoruz.

Erektheion

Propylon Kapılı Giriş

Herodes Atticus Tiyatrosu

Herodes Atticus Tiyatrosu

Akropolis Müzesi

Eğer Akropolis’de çıkan heykelleri, kalıntıları görmek ve Atina ve Atinalılar hakkında bir şeyler öğrenmek istiyorsanız Akropolis müzesine gitmelisiniz. Herkes önce müzeyi daha sonra Akropolis’i gezin demişti fakat biz tam tersini yaptık. Yine de o sizin bileceğiniz iş. Müzeye biz nerdeyse 3 saat falan harcadık büyük bir müze ve çok fazla yazı var. Müzenin altı camdan yapılmış ve zemin katın aşağısında Atina evleri var kazılar devam ediyor. Müzede bir çok Yunan tanrı ve tanrıçalarının figürleri, Koreler (kadın heykelleri), sütunlar, Büyük İskender heykeli bulunuyor. Tanrıça Athena’nın büyük bir devle mızrağı ve kalkanıyla dövüştüğü büyük heykeli ilgi çekici heykeller arasında. Ayrıca Erektheion’da bulunan 5 Kore figürünün orjinalleri bu müzede (ne yazık ki birisi Osmanlı-Yunan savaşı sırasında topla vurulduğu için kırık bir diğerini de İngiltere kaçırmış müzesine koymuş). Ayrıca müzede Sparta-Atina savaşı ve Pers-Yunan savaşları hakkında bir sürü bilgi yer alıyor. Akropolis Pers savaşları sırasında Persliler tarafından yıkılmış. Müzede Akropolis’in savaşlardan önceki ve sonraki hallerinin ve çeşitli yıllardaki modelleri de yer alıyor.

Müze her ayın ilk pazarına dahil değil ve kişi başı kışın girişler 10 euro yazınsa 15 euro (Kasım 2023).

Anafiotika

Burası Akropolise giderken veya çıkarken gezebileceğiniz bir mahalle. Yunan adalarındaymışsınız gibi bir havası var. Bol bol cici fotoğraflarınızı burada çekilebilirsiniz. Tabi mahalleli haklı olarak sessiz olmanızı istiyor 🙂

Agora Antik Kenti (Atina Agorası)

Atina Agorası Antik Yunan’da siyasi toplantıların, politik etkinliklerin yapıldığı alanmış. Geniş bir alan olan Agorada Hephaistos Tapınağı Pers saldırılarından sonra ayakta kalmış. Girişi normalde 8 euro ama ayın ilk pazarı kampanyasına dahil ve kombine bilete de dahil.

Hephaistos Tapınağı

Agora Müzesi

Roma Agorası

Roma Agorası girişi normalde 8 euro ama ayın ilk pazarı kampanyasına dahil ve kombine bilete de dahil. Agoralar halka açık şehirle ilgili politik, dini, ticari vb. faaliyetin gerçekleştiği caddelerdir. Rüzgar Kulesi, Athena Archegetis Kapısı, Doğu Propilon, Fethiye Camii, Agoranomion ve Vespasianae (Latrinae) yapıları Roma Agorasında bulunuyor. Agora Akropolise yakın sayılır.

Roma Agorası Rüzgar Kulesi

Philopappos Hill ve Socrates’in Hapishanesi

Akropolisten çıktıktan sonra bu tepeyi gezebilirsiniz çıkışına çok yakın ve tepeye çıktıkça Akropolis manzarası daha güzel bir hal alıyor ayrıca yeşillikli bir alan. Ayrıca rivayete göre Socrates’in hapis edildiği mağara burada yer alıyor. Tabi gerçekte arkeologlar aslında oranın neden kullanıldığını tam olarak çözememişler. Ayrıca 2. Dünya Savaşı sırasında Naziler arkeolojik eserleri kaçırmasın diye Yunanlar Akropolis eserlerini bu mağaraya gömmüş. Tabi yine de İngilizler zamanında Parthenonun kimi heykellerini British Museum’a götürmüş bile. Umarım eserler kısa zamanda vatanına geri dönerler.

Philopappos ise bir Kommagene kralıymış ve Atinalıların bağışçısı olduğundan dolayı Akropolis’e bakan anıt mezarı kendisiyle aynı adı taşıyan tepede yer alıyor.

Socrates’in hapishanesi

Tepeden Akropolis’in görünüşü

Philopappos Anıt Mezarı

Keramikos Antik Kenti

Keramikos ise Antik Yunan’da seramik işlerinin yapıldığı çanak-çömlekçi mahallesi. Dolayısıyla mahallenin aşağısında Yunan mezarlığı (M.Ö. 4-5.yy) da yer alıyor.

Müzede yer alan bazı çanak-çömlek ve heykeller. İkinci fotoğraftaki tasvir flört tasviriymiş. Üçüncü fotoğrafta mezar kalıntıları.

Kalimarmaro (Panathinaiko Olimpiyat Stadyumu)

Burası Athena adına olimpiyatların ve çeşitli oyunların yapıldığı bir arena. Giriş 5 euro. Hemen National Gardenın aşağısında yer alıyor. Hala kullanılıyormuş.

Syntagma Meydanı ve Askeri Değişim Töreni

Biz bu ana meydana çok yakın bir yerde kaldık. Syntagma meydanından metro da geçiyor ve genelde Exarchia bölgesinden anarşiklerin toplandığı, eylem düzenlediği ve olaysız dağıldığı meydan burası çünkü meydanın karşısında parlemento binası yer alıyor. Askeri değişim töreni de her saat başı burada düzenleniyor yaklaşık 15 dk sürüyor. Pazar günleri yapılan törende askerler daha özel giyiniyorlarmış. Ayrıca ayaklarındaki ayakkabılar çok ağır ve nöbet tutarken hareketsiz durmak zorundalar. Ayrıca Atina’nın 5 yıldızlı lüks oteli Hotel Grande Bretagne de burada yer alıyor.

Askeri değişim töreni

Monastiraki Bölgesi

Bu bölgeden eninde sonunda geçeceksiniz çünkü hediyelikçilerin olduğu cıvıl cıvık Plaka ve Syntagma meydanına çıkan Ermou Caddesi burada yer alıyor. Bu bölgede çeşitli tavernalar da mevcut ve olur olmaz sokaklarda karşınıza bir bakıyorsunuz Akropolis manzarası çıkmış 🙂

Kolonaki

Bu sokak Atina’nın lüks mağazalarının olduğu cadde. Syntagma Meydanına yakın ve eğer Akademiye doğru gidecekseniz buralardan geçeceksiniz. Alışveriş yapmak istiyorsanız ideal 🙂

Lykavittos Tepesi

Bizce bu tepeye mutlaka ama mutlaka gün batımı izlemeye çıkmalısınız. Biz fazladan vaktimiz olduğu için bir akşamımızı buraya ayırabildik. Atina ve Akropolis manzarası çok hoşumuza gitti. Tepeye biz yürüyerek çıktık ve değdi doğrusu 😀 Ayrıca dipnot Atina’da Acropolisten yüksek bina yapmak yasak. İstanbul’daki gibi gökdelen dikme izni yok yani.

Tepeyi tırmanıp Akropolis ve gün batımını izledikten sonra tepenin oradaki restorantta Akropolis manzarasıyla bir şeyler atıştırdık çok güzeldi. (Fotoğraftaki minik Akropolisi bulun)

Atina Ulusal Bahçesi ve Zappion Binası

Ulusal Bahçe halka açık koruluk bir alan içerisindeki Zappion Binası Antik Yunan tarzında inşaa edilmiş yeni yapıda çeşitli etkinlikler oluyormuş. Kahvenizi alıp bir yürüyüş yapabilirsiniz.

Zappion

Anarşik Mahalle Exarchia

Burası Atina’nın getto mahallesi gibi. Sanatçıların, durumu olmayanların, öğrencilerin mekanıymış ve polisin mahalleye gelmesi pek hoş karşılanmıyormuş. Gerçi biz gittiğimizde polisler barikat kurmuş bir şeyler bekliyorlardı 😀 Kirli ve değişik bir mahalle. Ama biz gittiğimizde bir olayla karşılaşmadık biraz mahallede tur atıp butik dükkanları sanat galerilerini, graffitileri görmüş olduk.

Atina Akademisi

1926 yılında Neoklasik yapıda Yunanistan’ın ilk kralı Otto tarafından inşa edilen bu akademi bence çok büyüleyiciydi. Merdivenlerin solunda Plato sağında düşünen Socrates heykelleri benim baya hoşuma gitti. Ayrıca binada bilgelik tanrıçası Athena, sanat tanrısı Apollo ve Zeus heykelleri de göz almakta.

Arkeoloji Müzesi

Arkeoloji müzesine biz girmedik fakat her arkeoloji müzesinde olduğu gibi bir çok tarihten eser barındırıyormuş ve müze çalışan sıkıntısı çektiği için odaların çoğu da kapalıymış bütün eserleri göremiyormuşsunuz. Giriş 12 euroydu. Biz sadece bahçesini gezdik.

Zamanınız varsa…

Piraeus

Biz Atina’da 4 gece 5 gün ayarladığımız için her yeri gezdikten sonra biraz deniz görmek i.in ünlü liman şehri Pire’de bir günümüzü geçirdik.

Pire’ye gitmek için metroya bindik gidiş-dönüş iki kişi Pire biletleri ve havalimanı metro biletleri toplam 22.60 euro tuttu. İsterseniz Syntagma’dan kalkan otobüslerle de havalimanına 5.20 euroya gidebilirsiniz ama daha uzun sürüyor.

Atina’yı gezdirmeye gelen Cruise gemileri Pire limanına yanaşıyor. Pire bir liman şehri olduğundan yapılacak pek bir şey yok. Sahilde biz bir tur atıp ayaklarımızı denize soktuk. Hava kasım olmasına rağmen maalesef cidden sıcaktı. Pire’de oturup son akşam yemeğimizi yedik.

Diğer Gezilecek Yerler

Bit Pazarı

Biz gitmedik fakat gidip gezenler varmış karar sizin.

Nerede Kalınır?

Valla biz hemen Sytagma Meydanının orda olan Othonos 10 Athens heart, Syntagma metro studio’da kaldık. Burası bir aparttı ve her yere yürüme mesafesindeydi. 5 gece için iki kişi 281 Euro ödedik. Tesis temiz ve her yere çok yakındı! Hatta sahibi aslında İstanbul doğumlu bir Rummuş 4 yaşında Atina’ya taşındıklarını söyledi bize 🙂

Atina mekan önerileri

Atina’da tavernalar bize özellikle Sakız adası ve Alexandrapouli’den daha pahalı geldi ama bunda başkent olmasının da nedeni var ve yine de diğer Avrupa şehirlerine göre ucuz ve bol porsiyonlu kalıyor. Biz tavernalarda ortalama 2 kişi balık dahil 60-65 euro ödedik. Lithos tavern’de ilk gece yemek yedik baya övülen bir yerdi. 34.7 euro ödedik. Bar olarak Huge bar lokallerin gittiği adına göre çok küçük ama tatlı bir bardı ve oraya 2 gece gittik. Souvlaki için herkesin övdüğü Kostas souvlakiye mutlaka gitmenizi öneririm kapısında aşırı sıra oluyor ve sondaysanız kalmayabiliyor ama biz şanslıydık ve yiyebildik cidden güzeldi. Plaka’da yer alan Brettos ise likörleriyle ünlü bir mekan. Kahveler ortalama 4-5 euro take away daha ucuz.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *